Bastu & havsbad

Bryggan är fantastisk att använda oavsett årstid. Här kan du bada från badstege eller bara vara en stund. Bastu och kallbad passar er som vill prova på en uppfriskande och fantastisk upplevelse. I denna härliga aktivitet får hela kroppen bara vara här och nu. Bastun är vedeldad vilket ger en extra dimension till upplevelsen.

Bastun är till för våra gäster som bor på Risanäs Udde.

Att basta och kallbada är någonting som många älskar. Kalla bad i kombination med att vistas i en varm bastu har dokumenterad välgörande effekt på kroppen, många vinterbadare säger sig uppleva en minskad stress och ett förbättrat immunförsvar. Den som har högt blodtryck eller någon form av hjärtproblem bör dock stämma av med sin läkare innan man testar vinterbad.

När kroppen kyls ner innebär det att kroppen får en köldchock. Detta leder till att det sympatiska nervsystemet aktiveras och hormoner som adrenalin, noradrenalin och endorfiner frisätts. När hormonerna frisätts samtidigt som andnings- och hjärtfrekvensen ökar ger det oss en känsla av eufori och välbehag. Känslan blir ännu starkare om du först har bastat.

Erfarna kallbadare vittnar om att de känner sig gladare, piggare, har mindre värk och att förmågan att hantera stress förbättras. De vetenskapliga studierna är än så länge få men de visar på att regelbundna kallbad tycks smärtlindra, skydda mot stress, öka antioxidanterna i kroppen samt lindra ångest och depressiva symptom. Studier rapporterar även om positiva effekter på blodtryck, immunförsvar och sömn.

Bokningar tas emot via mail

Cookies.

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats.